dijous, 12 de desembre del 2013

Homenatge a Jesús Moncada

Ahir vam tenir el goig d'assistir a l'homenatge que es va fer a Jesús Moncada al Palau Moja, amb motiu dels 25 anys de la publicació de la seva obra mestra: Camí de Sirga. Hi van participar Rosa Maria Moncada (germana de l'escriptor), Genís Sinca i Jordi Basté, que van destacar-ne la gran riquesa narrativa, la creativitat lingüística i el caràcter històric.

Genís Sinca, Laura Borràs, Rosa Maria Moncada i Jordi Basté.

Pep Cruz i Sílvia Sabaté van llegir fragments de l'obra de Moncada, i l'acte es va cloure amb una magnífica interpretació musical de la cantautora tortosina Montse Castellà.
 
La cantautora Montse Castellà. 


Com diu Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanesque va presidir la cerimònia, «els qui encara no hàgiu llegit Camí de Sirga sou molt afortunats: teniu l'oportunitat de ser feliços llegint-la per primer cop». Us en deixem un petit tast:

«Un cop baixaren de les terres altes i abandonaren la carretera general a les envistes de Fraga, a penes albirada entre turons argilosos, enllà de les hortes tatxonades de figueres, el paisatge s’endolcí. La llum dura, seca de l’antiplà desèrtic dels Monegres que havien travessat des de Saragossa, donava pas a les calitges de la vall del Cinca. Tels subtils d’un gris blau difuminaven les coses. Els vehicles deixaren enrere el poble de Torrent de Cinca, silenciós entre les hortes; una mica més endavant de la confluència del Cinca i del Segre, seguint ja el curs d’aquest —taca enlluernadora entre gleres blanquinoses i ardents—, van entrar al terme de la vila. El paisatge, amb el castell enlairat en la llunyania, semblava mort, A la mina Soler no es movia una ànima, la negror del lignit era gairebé coberta de nou pels ocres carnosos i els torrats de la terra».



Més informació:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada